Marant-Motortechniek-NGV-powertrain

Dieselmotor boot is dankzij goed onderhoud altijd bij de les

Niets geeft meer vrijheid dan 'varen op de woelige baren’, samen met uw schip, voorzien van een dieselmotor boot. Genieten van de rust, waar de stilte alleen wordt overstemd door het geluid van het kabbelende water. Omdat u bent overgeleverd aan de grillen van de natuur, zoals stroming en wind, wilt u de zekerheid dat u op eigen houtje weer de haven bereikt. Niet alleen de verplichte navigatieapparatuur en deugdelijke communicatiemiddelen helpen u daarbij. Marant Motortechniek weet dat ook een oerdegelijke dieselmotor (boot) van groot belang is.

dieselmotor boot

Neem contact op

Dieselmotor boot en het roer in onderlinge synergie

De motor is het hart van uw boot, het voortstuwingsmechanisme dat u in de gelegenheid stelt om samen met het roer controle uit te oefenen op alle bewegingen in het water. Een machtig samenspel tussen de grote en technisch ingewikkelde dieselmotor en het kleine en onbeduidend lijkende roer. Maar schijn bedriegt; het beweegbare stuurvlak houdt u op koers. U als schipper vertrouwt blind op deze twee componenten. Marant Motortechniek weet als geen ander hoe met name de dieselmotor boot in topconditie blijft, klaar voor het volgende vaarseizoen.

Dieselmotor boot en koolwaterstof-onzuiverheden

Uw dieselmotor boot is van zichzelf al een oerdegelijke machine. De dieselolie zelf zal amper verdampen in de goed afgesloten brandstoftank. Zwaardere koolwaterstofverbindingen krijgen zo geen kans om te overheersen. Ligt er een zogeheten voorkamermotor in uw dieselmotor boot dan is deze voorzien van zogenoemde ‘tip-verstuivers’, die zich toch al niet zo veel van ‘slechtere’ brandstoffen aantrekken. De dieselmotor zal dus vrijwel geen hinder ondervinden van eventuele lichte koolwaterstof-onzuiverheden in de brandstof.

Dieselmotor boot intern beschermen tegen vochtige lucht

Nog een voordeel van een volle tank is het feit dat lucht niet in of uit de tankontluchting kan stromen. Uitstromen is niet zozeer het probleem, maar bij het instromen kan waterdamp bevattende lucht condenseren op het (koudere) vloeistofoppervlak van de brandstof. Temperatuurschommelingen zijn de oorzaak van deze luchtstromingen. De dieselmotor boot moet verstoken blijven van water, omdat het roestvorming veroorzaakt. Daarnaast zorgt bacteriegroei voor filterverstoppingen en een daaruit voortvloeiende kapotte injector.

dieselmotor boot

Neem contact op

Oude diesel opstoken en daarna tank weer afvullen

Na een seizoen varen blijft er altijd diesel over in de brandstoftank. U wilt niet doorvaren tot de laatste druppel dieselolie verbruikt is. Eenvoudig bijvullen en weer varen is er dan niet bij. De brandstofleiding moet in zo’n situatie eerst ontlucht worden. Dat gezegd hebbende is het wel belangrijk om de tank zoveel als mogelijk leeg te varen, zonder dat u in hiervoor genoemde problemen komt. Zo blijft er zo min mogelijk ‘oude’ diesel in de tank achter. Voordat de boot in de winterstalling gaat, tankt u deze weer afgetopt af.

Marant Motortechniek, uw leverancier van dieselmotoren boot

Het is sowieso een goede gewoonte om eens in de vijf tot tien jaar de brandstoftank van uw dieselmotor boot te reinigen. Voorkom daarmee verstoppingen door vuile brandstoffilters. Loopt u toch tegen bepaalde uitdagingen aan of heeft u andere wensen met betrekking tot uw dieselmotor boot? Laat u dan adviseren door de professionals van Marant Motortechniek. Deze specialisten hebben gedegen kennis van de markt en kennen alle ins en outs van de dieselmotor boot. Een dieselmotor is met het juiste onderhoud een oersterk product. Het geeft u na een dag varen de garantie op een veilige terugkomst in de gezellige jachthaven.

Marant Motortechniek is dé specialist voor FPT Industrial gas- en dieselmotoren.

Homborg Industrial Machinery BV